Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Πρόγραμμα Digi Mobile (ΜΕ 70% ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ !!!)

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού, στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» ανακοίνωσαν στις 22/11/2011 την έναρξη της νέας δράσης ψηφιακών ενισχύσεων «digi-mobile».

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο πολιτικής του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση», αξιοποιώντας πόρους από όλες τις Περιφέρειες του ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 15% από εθνικούς πόρους.

Σκοπός της δράσης:
1. Ενίσχυση της αξιοποίησης καινοτόμων εφαρμογών επί συσκευών κινητών επικοινωνιών (smartphones) και tablet-pc, από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του Τουρισμού, Πολιτισμού, Εστίασης, Χονδρικού εμπορίου, Υγείας, Ψυχαγωγίας, Περιβάλλοντος, Μεταφορών και μεταφορικών δραστηριοτήτων (logistics), Υπηρεσιών γενικότερα, καθώς και της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών.
Η δράση «digi-mobile» αξιοποιεί πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 συνολικού ύψους €15 εκατ. ευρώ, και στοχεύει στην ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών ελληνικών επιχειρήσεων προκειμένου να αξιοποιήσουν καινοτόμες εφαρμογές σε «έξυπνες» συσκευές κινητών επικοινωνιών (smartphones) και υπολογιστές-ταμπλέτες (tablet-pc).
Παρά τη σημαντική διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας, η εγχώρια ανάπτυξη και αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών σε κινητά («mobile εφαρμογές») από ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.
«Η αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών σε smartphones μπορεί να προσφέρει στις ελληνικές επιχειρήσεις πρόσβαση σε νέα κοινά στόχους, ακόμη και εκτός συνόρων, ενώ μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στην αξιοποίηση των «έξυπνων» συσκευών ως μέσου προβολής και βελτίωσης της εξυπηρέτησης των καταναλωτών. Για το σκοπό αυτό χρηματοδοτούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις με σκοπό την προμήθεια, απόκτηση και ουσιαστική αξιοποίηση mobile εφαρμογών, ώστε να τις εντάξουν παραγωγικά στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες».

Δικαίωμα Συμμετοχής
Μεμονωμένες υφιστάμενες Μικρές & Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις (όχι ενώσεις ή κοινοπραξίες αυτών) ιδιωτικού δικαίου, που:


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ (ΕΜΕ)

ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ 0 ΕΜΕ
0
και
αδιάφορο
ή
αδιάφορο
ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ
> 0 και < 10
και
< 2 εκ.
ή
< 2 εκ.
ΜΙΚΡΗ
> 0 και < 50
και
< 10 εκ.
ή
< 10 εκ.

Δραστηριοποιούνται νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια.
Έχουν κλείσει μία (1) τουλάχιστον διαχειριστική χρήση μέχρι την ημερομηνία υποβολής της πρότασης για υπαγωγή στην δράση.
Λειτουργεί Νόμιμα στην Ελληνική επικράτεια, διατηρώντας σε ισχύ όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο άδειες λειτουργίας.
Η δικαιούχος επιχείρηση ανήκει στην κατηγορία «ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ» ή «ΜΙΚΡΗ». Επιλέξιμες στη δράση είναι οι επιχειρήσεις που ανήκουν στην κατηγορία «ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ» ή «ΜΙΚΡΗ», σύμφωνα με τις κατηγορίες του παρακάτω Πίνακα (ΕΜΕ = Ετήσιες Μονάδες Εργασίας):

Δεν εντάσσονται στον κανόνα de-minimis.
Ο έλεγχος επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων γίνεται με βάση τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας της Επιχείρησης (Κ.Α.Δ. 2008) του πλέον πρόσφατου υποβληθέντος εντύπου Ε3, της φορολογικής δήλωσης της Επιχείρησης. Συγκεκριμένα:
v      Εξετάζονται οι Κ.Α.Δ. των πεδίων «Κωδικός Αριθμός Κύριας Δραστηριότητας Έδρας» (κωδ. 705) και «Κ.Α.Δ. που αντιστοιχεί στα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα» (κωδ. 761) του εντύπου Ε3.
v      Και οι δύο αυτοί αριθμοί πρέπει να μην ανήκουν στον πίνακα με τις μη-επιλέξιμες (εξαιρούμενες) δραστηριότητες

Επιλέξιμες Ενέργειες
Οι εφαρμογές που επιδοτούνται στο πλαίσιο της δράσης, θα πρέπει να απευθύνονται είτε σε καταναλωτές (B2C), είτε σε επιχειρήσεις (B2B), είτε να είναι ενδοεπιχειρησιακές (Β2Ε). Υποχρεωτικά θα πρέπει να υλοποιηθούν σε μια τουλάχιστον πλατφόρμα εφαρμογών έξυπνων συσκευών (ενδεικτικά, τουλάχιστον μία μεταξύ των NokiaSymbian, GoogleAndroid, AppleiOS, RIM BlackBerry OS, Microsoft Windows Phone/ Mobile, Windows 7 tablet για υπολογιστές ταμπλέτες,Palm/HPsWebOS, SamsungBada, NokiaMaemo & MeeGo κλπ.)
Αφορούν την ανάπτυξη, την απόκτηση και την αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών ψηφιακών υπηρεσιών μέσω smartphones (native mobile apps / web mobile apps ή και web mobile portals), που να είναι είτε τύπου B2C (Επιχείρηση προς Καταναλωτή) είτε τύπου B2B (Επιχείρηση προς Επιχείρηση). Οι υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής και καινοτόμες εφαρμογές επί «έξυπνων» συσκευών κινητών επικοινωνιών (smartphones) και υπολογιστών-ταμπλετών (tablet-pc) και να διατίθενται μέσω συνδρομητικού μοντέλου «Λογισμικού με τη μορφή Υπηρεσίας» (Software-as-a-Service).
Οι εφαρμογές που ενισχύονται θα πρέπει να «κατεβαίνουν» και να λειτουργούν στις συσκευές κινητής επικοινωνίας (να είναι “downloadable”) και να μπορούν να λειτουργούν είτε offline, είτε αξιοποιώντας web δεδομένα. Εναλλακτικά, επιτρέπεται η ανάπτυξη mobile portals εφόσον όμως:
v      Παρέχουν ολοκληρωμένο περιβάλλον εργασίας που υποχρεωτικά αναγνωρίζει τον τύπο / λειτουργικό σύστημα της συσκευής κινητής επικοινωνίας και προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά της.
v      Παρέχουν πλήρη λειτουργικότητα, αντίστοιχα με τα υφιστάμενα web portals της επιχείρησης.
v      Επιτρέπουν διάδραση με το χρήστη των smartphones και δεν περιορίζονται σε μονόδρομη προώθηση πληροφοριών.

Ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων υπηρεσιών περιλαμβάνουν:
v      εφαρμογές που επιτρέπουν σε μετακινούμενα στελέχη της επιχείρησης (mobile workers) τη διαρκή πρόσβαση σε επιχειρησιακά δεδομένα (έλεγχος αποθήκης, πρόσβαση σε ενδοεταιρικά συστήματα διαχείρισης πελατών, πωλήσεων, ERP κλπ.)
v      καινοτόμες υπηρεσίες προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών προς τους πελάτες, μέσω συσκευών κινητών επικοινωνιών
v      καινοτόμες εφαρμογές που προωθούν ή παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα, αξιοποιώντας το γεωγραφικό στίγμα του χρήστη (location based services) και υπηρεσίες destination management
v      εφαρμογές και υπηρεσίες για την online επισκόπηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την παροχή προσωποποιημένης πληροφόρησης, τη διαχείριση ραντεβού από την πλευρά των πελατών, την προσωποποιημένη ενημέρωση αναφορικά με την πρόοδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, την πρόσβαση σε φάκελο του πελάτη, τη διαχείριση του πελατολογίου κλπ.
v      υπηρεσίες εικονικής ξενάγησης με αξιοποίηση συσκευών κινητών επικοινωνιών
v      υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών
v      υπηρεσίες επιλογής και ηλεκτρονικών κρατήσεων και ηλεκτρονικών πληρωμών για επιχειρήσεις ενοικιάσεως αυτοκινήτων, θέατρα, κινηματογράφους, επιχειρήσεις παραγωγής θεαμάτων και ψυχαγωγίας κλπ.
v      εφαρμογές για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που αφορούν σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (guides), παραγγελιοληψία room-service, κρατήσεις, στοχευμένη ενημέρωση, προσφορές (κουπόνια, διαγωνισμοί, κλπ) και εκδηλώσεις.
v      εφαρμογές για διάθεση τουριστικών υπηρεσιών και οργάνωσης ταξιδιών μέσω smartphones και την πληρωμή και κράτηση θέσεων
v      εφαρμογές για την παρακολούθηση και διαχείριση στόλου οχημάτων, την κλήση ή κράτηση θέσεων σε ταξί, λεωφορεία κλπ.
v      εφαρμογές και οποιουδήποτε είδους συστήματα παραγγελιοληψίας μέσω κινητού για πελάτες ταχυφαγείων, delivery κλπ. καθώς και εφαρμογές εστιατορίων εστιασμένες στους πελάτες, με στοχευμένη ενημέρωση σχετικά με διαθέσιμα μενού, προσφορές, κρατήσεις, συστήματα επιβράβευσης πελατών μέσω mobile coupons. Να σημειωθεί πως οι εφαρμογές που θα αναπτυχθούν στη συγκεκριμένη κατηγορία αφορούν στους πελάτες που βρίσκονται αποκλειστικά εκτός των καταστημάτων και δεν αφορούν σε ηλεκτρονικές συσκευές παραγγελιοληψίας που χρησιμοποιούνται εντός του καταστήματος εστίασης.
v      εφαρμογές για εταιρείες που προσφέρουν οποιασδήποτε μορφής service (πχ συνεργεία αυτοκινήτων, εταιρείες service συσκευών, κλπ) για την online προσωποποιημένη παρακολούθηση της πορείας των εργασιών προσφορές, κλπ.
Οι ψηφιακές υπηρεσίες που θα επιλεγούν, θα πρέπει απαραιτήτως να υλοποιηθούν σε δύο τουλάχιστον εναλλακτικές πλατφόρμες εφαρμογών έξυπνων συσκευών (ενδεικτικά τουλάχιστον δύο μεταξύ των Nokia Symbian, Google Android, Apple iOS, RIM BlackBerry OS, Microsoft Windows Phone, Linux, Palm/HP's WebOS, Samsung Bada, Nokia Maemo and MeeGo) και να είναι δυνατόν να εγκατασταθούν στη συσκευή (να είναι “downloadable”).

Κατηγορίες Δαπανών που είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση:
v      «Δαπάνες Προμήθειας Λογισμικού και Λογισμικού με τη μορφή υπηρεσίας (Software as a Service)»
Περιλαμβάνονται δαπάνες για την ανάπτυξη της εφαρμογής και/ ή την προμήθεια λογισμικού που κρίνονται αναγκαία για την ανάπτυξη και λειτουργία των εφαρμογών επί συσκευών κινητών επικοινωνιών και tablet-pc. Οι εν λόγω δαπάνες, είτε αφορούν στο κόστος αγοράς έτοιμου λογισμικού, είτε στο κόστος ανάπτυξης– παραμετροποίησης– προσαρμογής εφαρμογής λογισμικού, είτε παροχής με τη μορφή υπηρεσίας λογισμικού «Software as a Service», θα πρέπει να αναφέρονται αποκλειστικά στους σκοπούς της δράσης. Συμπληρωματικά των παραπάνω, είναι επιπλέον επιλέξιμες οι δαπάνες για:
i. Φιλοξενία (hosting, app-stores κτλ.) για τη διάθεση και τοποθέτηση των εφαρμογών
ii. Υπηρεσίες ανάπτυξης ψηφιακού υλικού και περιεχομένου που αξιοποιείται στο πλαίσιο των εφαρμογών
iii. Υπηρεσίες μετάπτωσης/ αναδιαμόρφωσης δεδομένων, υφιστάμενων εφαρμογών ή διαδικτυακών τόπων
iv. Υπηρεσίες ελέγχου λειτουργικότητας, ασφάλειας, χρηστικότητας κλπ. των εφαρμογών

Περιορισμοί:
Το κόστος υπηρεσιών «Software as a Service» είναι επιλέξιμο έως και 36 μήνες από την ημερομηνία τιμολόγησης, εφόσον προπληρωθεί όλο το ποσό. Το αποκτούμενο λογισμικό καταγράφεται στο βιβλίο παγίων της επιχείρησης ή άλλου αντίστοιχου βιβλίου κατά τα προβλεπόμενα εκ της ισχύουσας νομοθεσίας για την κατηγορία της επιχείρησης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Λογισμικό που δεν σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη/ υλοποίηση εφαρμογών επί συσκευών κινητών επικοινωνιών δεν είναι επιλέξιμο προς χρηματοδότηση, επί ποινή απόρριψης της συνολικής πρότασης σε οποιοδήποτε στάδιο ελέγχου.

Πιστοποίηση Δαπάνης:
Για την πιστοποίηση της δαπάνης, απαραίτητα παραστατικά είναι τα εξοφλημένα τιμολόγια πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών των προμηθευτών προς το δικαιούχο. Σημειώνεται επίσης, ότι δαπάνες υπηρεσιών στο λογισμικό θα πρέπει να τεκμηριώνονται αναλυτικά τόσο στις βεβαιώσεις προμηθευτών όσο και στα σχετικά παραστατικά δαπανών (τιμολόγια).
Τα ηλεκτρονικά παραστατικά (τιμολόγια), είτε εκτυπώνονται ηλεκτρονικά είτε σε προ-τυπωμένο χαρτί, θα πρέπει υποχρεωτικώς να αναφέρουν το λεκτικό «δαπάνη υλοποίησης έργου στο πλαίσιο της δράσης «digi-mobile». Τα μη ηλεκτρονικά θα πρέπει να αναγράφουν επίσης τη σχετική αναφορά. Εξαίρεση μπορεί να αποτελούν τα τιμολόγια που προέρχονται από προμηθευτές του εξωτερικού ή ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops). Σε αντίθετη περίπτωση, οι αντίστοιχες δαπάνες ενδέχεται να απορριφθούν.
Σημείωση: Σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπεται η επιχορήγηση εξοπλισμού στο πλαίσιο της δράσης.

Διάρκεια Έργων
Η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης των εγκριθέντων έργων δεν δύναται να ξεπερνά τους πέντε (5) μήνες από την ημερομηνία έγκρισής τους, δηλαδή την ημερομηνία υπογραφής εκ μέρους της εταιρίας «Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε.», της απόφασης αποδοχής – έγκρισης της αίτησης συμμετοχής στη Δράση.

Προϋπολογισμός Έργου & Ποσοστό (%) Επιδότησης – Όρια Ενίσχυσης
Το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού ανά έργο διαμορφώνεται από την επιχείρηση και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης της επιχείρησης.

Η μέγιστη ενίσχυση (επιχορήγηση) αφορά στο 70% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τα:
Α) €7.000 για τις περιπτώσεις που η επιχείρηση επιθυμεί να υλοποιήσει native mobile ή web mobile εφαρμογές
Β) €1.400 για τις περιπτώσεις που η επιχείρηση υλοποιήσει web mobile portal

Το υπόλοιπο 30% του έργου καλύπτεται με ιδιωτική συμμετοχή της επιχείρησης.

Για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην κατάρτιση και υποβολή της πρότασής τους, πρόκειται να δημιουργηθεί «κατάλογος προμηθευτών» στην ηλεκτρονική σελίδα της δράσης, στη διεύθυνση http://digi-mobileportal.digitalaid.gr

Στον κατάλογο προμηθευτών εντάσσονται επιχειρήσεις που μπορούν να αναλάβουν την πλήρη ανάπτυξη των εφαρμογών και την υποστήριξή της. Ο κατάλογος αυτός θα είναι διαρκώς ανοικτός. Η υποβολή των στοιχείων των προμηθευτών πραγματοποιείται μέσω της συμπλήρωσης ηλεκτρονικής φόρμας στο δικτυακό τόπο της δράσης και η συμπλήρωση των στοιχείων του εκάστοτε προμηθευτή πρέπει να ολοκληρωθεί τουλάχιστον δύο εργάσιμες ημέρες πριν την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης του υποψήφιου δικαιούχου.

Η υποβολή των προτάσεων των επιχειρήσεων γίνεται με ηλεκτρονικές διαδικασίες για πλήρη διαφάνεια και ταχύτητα αποτελεσμάτων. Η διαδικασία αξιολόγησης είναι άμεση και η επιλογή των επιχειρήσεων γίνεται με βάση τη σειρά προτεραιότητας υποβολής ανά ΕΠ/ΠΕΠ του Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» και μέχρι εξαντλήσεως του ανά Περιφέρεια διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Το ηλεκτρονικό σύστημα μέσω του οποίου καταχωρίζονται οι ηλεκτρονικές προτάσεις θα είναι διαθέσιμο από τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στις 12:00.

Η ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων των επιχειρήσεων καθορίζεται από την Περιφέρεια στην οποία είναι εγκατεστημένες, και ακολουθεί το παρακάτω πρόγραμμα:

Ø      Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έναρξη υποβολής Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 14:00

Ø     Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, έναρξη υποβολής Τετάρτη1 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 14:00

Ø     Περιφέρειες του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη), έναρξη υποβολής Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 14:00

Ø      Περιφέρεια Αττικής, έναρξη υποβολής Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 14:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου